Articole recomandate pentru dumneavoastra:

DAWN NEJM 2017

DEFUSE 3 NEJM 2018

Recomandari ghid ESO versus  prospect tPA in terapia fibrinolitica a AVC

Putem să diagnosticăm un AVC acut la pacienţi cu sindrom vestibular acut, aparent periferic, cu acurateţe apropiată de imageria de difuzie IRM?

Cu cât mai repede cu atât mai bine – rezultatele terapiei trombolitice ultraprecoce în AVC.

Este foarte mic riscul de rupere al anevrismelor sub 3 mm diametru? Este cazul să reevaluăm deciziile terapeutice? 

În seria de clipuri video de mai jos va puteţi instrui cu privire la modalitatea de evaluare a deficitului neurologic cu ajutorul scalei NIHSS utilizată în faza acută a AVC ischemic, inclusiv înainte şi după administrarea terapiei fibrinolitice.

Una din contraindicațiile terapiei trombolitice în AVC acut ischemic este prezența în cele 3 luni anterioare evenimentului a unui alt AVC ischemic (sau oricând a unui AVC hemoragic). Uneori semnele clinice ale unui AVC pot dispărea (pacientul poate recupera integral deficitul neurologic în primele saptamani), iar CT poate fi fals normal în perioada de “fogging”, la 7-14 zile de la debutul AVC- acest fapt putând reprezenta un risc de eroare și de selecție inadecvată a pacienților pentru terapia trombolitică. Mai multe detalii despre imageria în faza hiperacută a AVC ischemic și despre fenomenul de “fogging CT” puteți vedea în videoclipurile de mai jos: